Definitions

from The Century Dictionary and Cyclopedia

 • n. In Jewish use, a sage or philosopher: a title given to the Sephardi rabbis in the Orient. The chief rabbi of Constantinople is styled hakām pasha.

Etymologies

Sorry, no etymologies found.

Examples

 • [162] _Aish hakam iodea binah_, "a cunning man, endued with understanding," is the description given by the king of Tyre of Hiram

  The Symbolism of Freemasonry

 • "Iss raah pe jo sab pe guzarti hai who guzri Tanhan pase zindaan kabhi ruswa sare bazaar Garje hain bahut sheikh sar-egosha-e-mimbar Kadke hain bahut ahle hakam bar sare darbar" (I go through all that one goes through while on this path At times alone in jail, sometime defamed in the bazaar The sheikh denounces me from the pulpit And the ruler lashes out at me in his durbar).

  The Times of India

 • Takkan pembesar Melayu bertiga di atas jahil tentang hukum hakam Islam yang dibawa Nabi Sallalahu Alaihi Wassallam sampai dah tua beruban kesemua mereka ini?

  SARA - Southeast Asian RSS Aggregator

 • Insya Allah akan saya tuliskan artikel berkenaan hukum hakam agama mengenai masaalah samak didalam waktu terdekat.

  MAHAGURU58

 • Manusia manusia sedemikian sudah semakin banyak yang hadir dan ujud dikalangan kita yang mengaku sebagai umat Islam, bertuhankan Allah Subhanahu Wa Ta'ala dan bernabikan Muhammad ibni Abdullah, Khataman Nabiyyi, Rahmatulil Alamin, Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam, sudah berani mempersendakan hukum hakam Allah Azza Wa Jalla dan Sunnah Nabi?

  MAHAGURU58

 • Soalnya saya hairan kenapa masih ujud orang orang seperti ini dizaman ini yang bukannya mengkaji dengan mendalam tentang sesuatu perkara bersangkutan hukum hakam agama yang menjadi teras kehidupan kita sebagai umat Islam dengan berpandukan lautan ilmu yang kini mudah didapati dihujung jejari kita di internet ini tetapi berdegil memilih untuk mentafsir akan ajaran Islam menurut hawa nafsu sendiri?

  MAHAGURU58

 • Mudah2an sekelian blogger dan penulis berhati hati bila membicarakan bab hukum hakam agama dan beringat ingat sebelum menerbitkan sebarang artikel yang berkaitan perkara yang amat penting seperti ini?

  MAHAGURU58

 • Apakah salah blogger muda itu sendiri kerana keras kepala ingin membicarakan perkara sepenting hukum hakam Islam ikut sesuka hatinya kerana Suruhanjaya Multimedia dan Komunikasi tidak bertaring didalam ertikata sebenarnya?

  MAHAGURU58

 • Ini baru satu diantara ribuan blog serta laman web yang memperlecehkan hukum hakam Agama Islam kita yang maha suci.

  MAHAGURU58

 • Memang realitinya, ada orang Melayu yang tidak patuh pun kepada hukum-hakam agama, tetapi adakah jati diri ini yang kita hendak tonjolkan dalam drama atau filem kita untuk tontonan semua pihak dan kemudiannya membiarkan bangsa asing mengetawakan bangsa kita?

  KLuBBKiDD'S RaVe

Comments

Log in or sign up to get involved in the conversation. It's quick and easy.